KVALITETSVIN FRA HELE VERDEN! Se også vores lokale sortiment fra Odsherred & omegn

Hjemmelevering 2-5 dage I  Fragt 49,- | Fri fragt 1499,- I  

Kundeservice (09:30- 17:30) - (+45 4211 8314) 

FAQ

Blog - vinviden

Den ultimative guide til at sammensætte mad og vin

Den ultimative guide til at sammensætte mad og vin

Du har sammensat en lækker menu til weekenden, eller den kommende begivenhed. Men hvad skal der serveres af vin? Den rette vin, kan skabe en fantastisk harmoni og balance mellem maden og vinen. Men det forkerte valg kan også have den modsatte effekt. Så hvordan finder man nu lige den helt rigtige vin? Det vil vi prøve at gøre dig klogere på med denne guide.

Mange vælger den forkerte vin

Når man står over for de meter lange hylder med utallige vine i supermarkedet, kan det virke uoverskueligt at finde den rette vin til sin menu. Der er alt fra kraftige og krydrede rødvine til lette og tørre hvidvine at vælge imellem.

Det resulterer i at mange af os bruger nogle enkle, men forkerte metoder til at vælge vores vin. Skruelåg eller korkprop, produktionsland eller flaskens form bliver nogle gange de afgørende parametre for valget, selvom det ingen betydning har for at opnå det bedste resultat.

Derfor vil vi gerne hjælpe dig, med at blive bedre til at tage et nemt, men godt valg.

5 nemme grundregler

Disse 5 grundregler er selvfølgelig en forenklet metode til at udvælge dine vine. Men generelt er det en god håndfuld af huskeregler at have med dig, når du skal sammensætte mad og vin.

Så hvad skal du vælge?

Der er nu ingen tvivl om, at det hele handler om at finde balancen mellem maden og vinen. Den nemmeste måde at gøre dette, er at tage udgangspunkt i maden. Oftest sammensætter vi menuen som det første, og det giver derfor bedst mening at vælge vinen ud fra måltidet.

En enkel ret kan indeholde mange smagsnuancer. Heldigvis er det kun nødvendigt at kende til de 6 basale smage, når vi skal sammensætte mad og vin. Tag udgangspunkt i den dominerende smag i retten, når den rigtige vin skal vælges.

  • Salt
  • Syre
  • Bitter
  • Fedme
  • Varme
  • Sødme

Som vi også lærte i de 5 nemme grundregler ovenfor, vil de 6 smage hver især harmoniseres af forskellige vines egenskaber. Eksempelvis vil en fed og tung ret kræve en vin med karakter og syre, for at bryde og balancere fedmen. Et andet eksempel kunne være vin til kylling, hvor en let anretning med enkelt tilbehør vil harmonisere med en mild hvidvin uden for meget syre eller sødme.

Nedenfor får du et kort overblik over oplagte sammensætninger mellem vine og de 6 grundsmage.

Nemmere for dig

På Vinen & Co.’s hjemmeside har vi fra start haft fokus på at gøre det lettere for dig, at sammensætte vin og mad. På alle vores vine ses ikoner for hvilke retter vinen er velegnet til, og du kan også filtrere din søgning ud fra disse ikoner. Desuden har du mulighed for at sende os en mail med en beskrivelse af din menu, så sender vi dig vores bedste bud på oplagte vine som kan skabe den fantastiske balance mellem maden og vinen.